Elikagaien xahuketaren analisia Euskadin

2022ko uztailan, Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Saileko Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagai Politikako Sailburuordetzak, Elika Fundazioaren bitartez, azterlan aitzindari bat egin du Euskadiko nekazaritzako elikagaien sistema osoan elikagaien xahuketa neurtzeko, Europako Batzordeak neurketa homogeneizatzeko emandako jarraibideak aplikatuz.

Banak banaka, orrialde honetan argitaratuko dira Euskadiko elikakateko sektore bakoitzaren txostenak.

Xahuketa kontsideratzen da Jangarriak eta ez jangarriak diren zatiak Ez da xahuketa kontsideratzen Galera eta xahuketaren artean ez da bereizten Bildu gabeko uzta Uzta egitean biltzen ez denean eta landan geratzen diren produktuak. Kontsumitzeko egokia den bildu gabeko materiala Subproduktuak Elikagaien eraldaketan sortutako elikagaien zatiak dira, eta produktu berrien garapenean berraprobetxa daitezke. Aprobetxa daitekeen materiala da. Animalien elikagaiak Gaizki kudeatutako gizakientzako elikagaiak, animalientzako pentsu gisa amaitzen direnak. Aprobetxa daitekeen materiala da. Jaten ditugun zati horiek eta normalean jaten ez ditugunak ere.
Elikakatearen hasierako katebegietan gertatutako galerak ere xahuketatzat jotzen dira.

%57 %2 %3 HORECA
29.640 t/urte
13,5 kg/urte
%60 sahiesgarri
%26 7.110 t/urte
3,2 kg/urte

Primarioa Dendak %12 Etxeak
139.268 t/urte
63,5 kg/urte
159 kg/urte
Eraldaketa 4.670 t/urte
2,13 kg/urte
%94 nekazaritzak
63.674 t/urte
29 kg/urte
%79 sahiesgarri
Euskadin xahuketaren emaitzak sektoreka

HORECA Ikusi Elikakatearen xahuketaren laburpen exekutiboa Etxeak Ikusi Ikusi Ekoizpen primarioa Ikusi Eraldaketa Ikusi Merkataritza (RETAIL) Txostenak Ikusi 244.972 tona Elikagaien xahuketa totala Euskadin Dendetan, HORECAn eta etxeetan alferrik galdutakoaren % 37a jangarria izango litzateke, hau da, 40 kg/pertsona urteko . 111 kg/pertsona urtean

Txostenak egiten parte hartu duten erakundeak

You don't have permission to register