
MURRIZTU ZURE ONTZIAREN PISUA




Ez, eskerrik asko!


Bestalde, badaude elikakateko eragileek (lehen mailako ekoizleak, elikagaiak eraldatzen dituzten enpresak, handizkako eta txikizkako saltzaileak, katerinak eta abar) sustatutako bestelako ekimen batzuk ere: modu altruistan ematen dituzte elikagaiak, birbanatu egin daitezen. Modu horretan, erakunde sozialen elkarlanari esker, erakunde horretako onuradunek kontsumi ditzakete elikagai horiek. Euskadin, sare solidario horietako asko Elikagaien Xahuketaren aurkako Euskadiko Plataformako kideek osatzen dituzte.


Hona hemen adibide batzuk:


Hainbat ikerketak erakutsi dute etxean gehien botatzen den elikagaietako bat dela ogia. 2019an 58,8 milioi kilo ogi baino gehiago bota ziren; hau da, zazpi ogi-barra segundoko. Gainera, batez bestean, 22 euroko kostua edukiko lukete hondakin horiek urteko etxe bakoitzean.
Ogia gogortu aurreko epea luzatzeko, onena da telazko poltsa batean edo ogi-saski batean gordetzea, transpiratu dezan.
Ogi-hondakinak kontserbatzeko beste metodo batzuk izoztea edo beste errezeta batzuetarako aprobetxatzea da, besteak beste, ogi-torradak, ogi-mamiak eta budinak egiteko. Baina, horrez gain, OGI BIRRINDUA ere egin daiteke. Batez ere, ogia lehor eta gogor baldin badago, beti dago birrindu edo xehatzeko aukera, gerora elikagaiak ogitan pasatzea behar duten beste errezeta batzuetan erabiltzeko; adibidez, haragi-bolak, zopak eta abar egiteko.
Biohondakinek etxeko hondakinen zati oso handi bat hartzen dute. Zehazki, Euskadin etxeko hondakinen % 28tik gora hartzen dute; hau da, 300.000 tona baino gehiago urtean.
Euskadin badago komunitate-mailan egiten den konpostajea erregulatzen duen araudi bat, barne hartzen dituena hainbat tokitan bete beharreko baldintzak, esaterako, eskoletan.


Material horiek SALDA egiteko erabil daitezke, gero zuzenean zopen bidez kontsumitzeko edo beste errezeta batzuetan osagai gisa erabiltzeko (paellak, gisatuak…).
Hasteko, gorde hezurrak eta haragi-zatiak poltsa batean eta sartu izozkailuan, salda egin behar duzunean erabiltzeko. Ez ahaztu poltsan bertan edukia eta izozte-eguna jasoko dituen etiketa bat jartzea. (9. Erronka birpasa dezakezu)
Para cocinarlo, lo mejor es hacerlo de forma lenta, en una olla normal o, si se tiene, en olla lenta. A los descartes de carne se les pueden añadir unas verduras y sus recortes. Además, es posible congelar el caldo y así tenerlo preparado para su utilización.
Bazterkinak: Birbalorazio gastronomikoa
BASQUE CULINARY CENTER
Baserria edo autokontsumorako abeltegi txiki bat duen norbait ezagutzeko zorte ona baduzue, jardunbide egokia izan daiteke elikagaiek zaborretan bukatu ez dezaten. Animatu egiten zaituztegu probatzera. Alabaina, beti hartu behar dira aintzat elikagaien segurtasunaren arloko hainbat kontu: ogia telazko poltsa batean gorde behar da beti, toki lehor batean mantendu eta lizuna duen zati oro baztertu.

Ekonomia zirkularra aplikatu ahal izateko, ezinbestekoa da enpresek, lurraldeek eta norbanakoek duten ikuskera aldatzea, ekoizteko eta kontsumitzeko modua birpentsatzeko.


