2024ko elikagaien xahuketaren indizeari buruzko txostena argitaratu du NBEk
NBEk 2024ko elikagaien xahutze indizeari buruzko txosten berri bat argitaratu du, 2021ean argitaratutako lehen txostenari jarraipena emanez. Txostenak datu zabalduak ematen ditu munduko eta nazioko estimazioekin, eta 2021ean sartutako neurketa-metodologia zabaltzen du. Jarraian, txostenaren puntu interesgarrienak azalduko ditugu.
2022an, munduak 1.050 milioi tona elikagai alferrik galdu zituen. Horrek esan nahi du kontsumitzaileentzat eskuragarri dauden elikagaien bosten bat (% 19) alferrik galtzen dela, eta txikizkako merkataritzatik, etxeetatik eta elikagai-zerbitzuen hornitzaileetatik datorrela. Horri gehitu behar zaio elikagaien % 13 hornidura-katean galtzen dela uzta bildu eta txikizkako salmentaren ondorengo aldian, FAOren kalkuluen arabera.
Munduko elikagaien xahutze gehiena etxeetatik dator. 2022an alferrik galdutako elikagai guztietatik, familiek 631 milioi tona (% 60), elikagai-zerbitzuen hornitzaileen sektoreak 290 milioi eta txikizkarien sektoreak 131 milioi.
Etxeetan gutxienez 1.000 milioi anoa janari alferrik galtzen dira egunero. Batez beste, pertsona bakoitzak 79 kg janari alferrik galtzen ditu urtean.
Euskadiko xahuketaren txostena vs. NBEren txostena
Txosten osoa alferrik galtzeari buruzko datuak ELIKA Fundazioak 2022an Euskadin egindako diagnostikoan lortutakoekin erkatuta, NBEren txostenaren arabera, guztira 132 kg alferrik galduko dira pertsonako eta urteko; Euskadin, berriz, 106 kg. Lehen ekoizpeneko eta eraldaketako sektoreak ez dira 106 kg horietan sartzen, NBEren txostenak egiten duen bezala, non bi sektore horiek galera edo lermatzat hartzen diren. Euskadiko etxeetan 63,5 kg zenbatu ziren pertsonako eta urteko Euskadin; NBEren txostenean, berriz, 79 kg.