9. ERRONKA SOBERAN EZ DAUDEN SOBERAKINAK

Nola kontserbatu behar ditut sobera gelditu diren elikagaiak? Kozinatutako produktu bat desizoztu ondoren, berriz izoztu dezaket? Erronka honetan, zalantza horiek eta beste asko argitzen ahaleginduko gara:

Duela gutxi egindako ikerketen arabera, etxeetan alferrik galtzen den janariaren % 16 kozinatutako elikagaien soberakinak dira. Kozinatu ondoren botatako produktuak dira; hau da, plater edo eltze batean sobera gelditutakoa edo denbora batez hozkailuan gordeta egon diren elikagaiak.

Zaborretan bukatzeko aukerarik handiena duten elikagaiak lekaledun platerak, zopak, kremak eta pureak dira, baita haragiarekin edo arrozarekin egindakoak ere.
Edonola ere, gogorarazi beharra dago la prebentzioa dela elikagaiak alferrik galtzea ekiditeko lehenengo urratsa. Horrek esan nahi du ahalegin bereziak egin behar ditugula elikagaiak sobera gelditzen ez direla lortzeko. Horretarako, garrantzitsua da menuak antolatzea, soilik beharko ditugun elikagaiak erostea, erosketak arduraz egitea, elikagai gordinak behar bezala gorde eta kontserbatzea eta beste zenbait neurri hartzea, aurreko erronketan ikusi ahal izan dugun moduan. Bestalde, janari gehiegi sobera gelditzen ez dela ziurtatzeko, garrantzitsua da kozinatuko ditugun elikagaien anoak zehaztasunez kalkulatzea, mahaikide kopuruaren eta motaren arabera. Horretan laguntzeko, erabili gure anoa-kalkulagailua (heldu eta haurrentzat); 2. erronkan eskaini genizun. 2. Erronka: Errazio arrazoidunak 12 Erronka: Helduko diezu?

Sobera gelditu zaizkigun elikagaiak (berr)erabiltzea lagungarria da elikagaien xahuketari aurre egin eta dirua aurrezteko, baita klima-aldaketaren ondorioen aurka borrokatzeko ere. Gainera, ondo antolatuz gero, bizitza erraztuko digu, dendan eta sukaldean denbora aurreztuko baitugu. Soberakinak modu seguruan kontserbatzeko, honako jarraibide hauek bete behar dira: SOBERA GELDITU DIREN KOZINATUTAKO ELIKAGAIAK KONTSERBATZEKO 7 AHOLKU. "HOZKAILUA, ZURE LAGUNA" Kontuan hartu oinarrizko higiene arauak. Garbitu eskuak elikagai-soberakinak ukitu baino lehen eta erabili soilik garbi dauden sukaldeko tresnak. 1. 7. Erronka: Zentzuz gorde elikagaiak Komenigarria da sobera geratu diren elikagaiak ahalik eta azkarren gordetzea hozkailuan edo izozkailuan. Batzuetan, elikagaiak tarte batez utzi behar dira bere horretan, tenperatura apur bat jaisteko (gehienez ere ordubetez uztea gomendatzen dugu); hala ere, gogoan izan beharra dago ahalik eta azkarren sartu behar ditugula hozkailuan, hondatu ez daitezen. 2. Elikagaia azkarrago hozteko, soberakinak hondo txikiko ontzietan gorde daitezke. Kutsatzen ez direla ziurtatzeko, hermetikoki (estalkiarekin) ixtea komeni da. Janari asko gelditu bada sobera, banatu zati txikiagoetan. 3. Izan hozkailua eta izozkailua txukun; hau da, gorde elikagai gordinak eta kozinatuak bereiz, kutsatze gurutzaturik gerta ez dadin. Horrez gain, garrantzitsua da produktuen artean tartea uztea, airea igaro dadin eta hozte-prozesua hobea izan dadin. 7. erronkan azaldu genizun hori nola egin. 4. Soberakinen ontzietan etiketa bat jartzea komeni da, horien edukia, anoak (kantitatea) eta noiz gorde den adierazita. Bai hozkailuan bai izozkailuan gordetako elikagaiekin egin dezakezu hori. 5. Kontserba-latetako soberakinen kasuan, atera itzazu jatorrizko ontzitik eta gorde kristalezko edo plastikozko tuper batean. Ondoren, sartu ontzia hozkailuan. 6. Oro har, ez da gomendatzen soberakinak hozkailuan bi edo hiru egun baino gehiago egotea (ikusi ondoko taula). 7.

Ondoko taulan, elikagai bakoitza hozkailuan zenbat denboraz eta nola kontserbatu azaltzen da, eta izoztu daitekeen ere adierazten da. ZENBAT DENBORAZ ETA NOLA KONTSERBATU BEHAR DIRA ELIKAGAIAK? Kozinatutako elikagai guztiek ez dute denbora bera irauten egoera onean

Kozinatutako arraina Arrain-zopa Kozinatutako elikagaia Kontserbazio-denbora Hozkailuko txokoa 2 egun Izozteko aukera Kozinatutako haragia (gorria/zuria) 3-4 egun Goiko baldak Bai Erdiko baldak 1-2 egun Bai Goiko baldak Bai Arrautza egosiak 7 egun Goiko baldak Ez da gomendatzen Gisatuak 3-4 egun Goiko baldak Bai Kontserbak 3-4 egun Erdiko baldak Ez Entsaladak Egunean bertan Erdiko baldak Ez Etxean eginiko tartak 4 egun Erdiko baldak Bai
(Kremekin eta esnegainarekin ez da gomendagarria)
Itsaskiak 2-3 egun Goiko baldak Bai Barazki egosiak 4-5 egun Beheko balda Bai Pureak, kremak 3 egun Erdiko baldak Bai Lekaleak 5-6 egun Erdiko baldak Bai Arroza 2-3 egun Goiko baldak Ez Ogia Hozkailutik kanpo - Bai Pasta 2-3 egun Goiko baldak Bai Pizza 1-2 egun Goiko baldak Bai

Izoztea elikagaiak kontserbatzeko metodo bat da, zeinaren bidez mikroorganismoen hazkuntza geldiarazten den; hala ere, desizoztean, mikroorganismoak berriro hazten dira.

Gainera, kontuan hartu behar da elikagaiek beren ezaugarri organoleptikoak (zaporea, testura, etab.) galtzen dituztela berriro izoztean.

Printzipioz, ez genuke aurretik izoztutako elikagai gordin bat berriro izoztu behar, berriro izoztu aurretik kozinatze-prozesu batetik igaro denean izan ezik. Era berean, ez genuke desizoztu dugun kozinatutako elikagai bat berriro izoztu behar.

Bestetik, kontu batzuk izan behar dira kontuan elikagai bat desizoztera goazenean:
EZ IZOZTU BERRIRO Desizozteko, produktua hozkailuan gorde behar da gutxi gorabehera 24 orduz. Behin desizoztuta, elikagaiak berehala kozinatu behar dira.

Soberakinak berotzean, horiek gutxienez, 60º-tara iritsi behar dira Zopa, krema, saltsa, gisatu, eta abarren kasuan, berotzen doan heinean nahasten joatea komeni da, beroa homogeneoki banatzeko. Irakiten hasten den momentua erreferentzia gisa erabil daiteke. NOLA BEROTU DITZAKET SOBERAKINAK? Mikrouhin-labea erabiltzen badugu, elikagaia estali egin behar da, hezetasunari eusteko eta beroa uniformeki banatzeko.

Bestetik, adierazi behar da elikagaiaren kalitatea murriztu egiten dela berriro berotzen dugun bakoitzean. Hortaz, kontsumituko dugun kantitatea bakarrik berotzea da onena.

PDF formatuan
fitxa deskargatu

ZEURE ESPERIENTZIAK GEHITU www.zerodespilfarro.eus webgunean, tresnak, tailerrak eta abar argitaratuko ditugu hilez hil, baita elikagaien xahuketari aurka egiteko helarazten diguzuen beste edozein ekimen ere. Nirearen webgunean (www.nirea.eus) fokua elikagaien eta gure sektore primarioaren balioan jarriko dugu: baserritarrei, sasoiko elikagaiei, tokiko azokei, landa-inguruneko esperientziei eta abarrei buruzko informazioa argitaratuko dugu. Har ezazu parte! #0despilfarrourtea Jarrai ezazu erronka gertutik #0despilfarrourtea traolarekin eta zuk hautatutako beste espezifikoren batekin; eta erabil itzazu zuk ere sare sozialetan zure ekimenak ikusarazteko.