logo
  • HASIERA
  • ESTRATEGIA
  • PLATAFORMA
  • KANPAINAK
    • Janaria ez da botatzen (2022)
    • 12 Erronka (2020)
      • 1. Erronka: Planifikatu menuak
      • 2. Erronka: Errazio arrazoidunak
      • 3. Erronka: Bertako elikagaiak mahaian
      • 4. Erronka: Erosketa Arduratsua
      • 5. Erronka: Etiketa, zure aliatua
      • 6. Erronka: Zaporea barruan dago
      • 7. Erronka: Zentzuz gorde elikagaiak
      • 8. Erronka: Ez lotsatu, eraman nazazu etxera
      • 9. Erronka: Soberan ez dauden soberakinak
      • 10. Erronka: Berritu eta… On egin (berriz)!
      • 11. Erronka: Murriztu zure ontziaren pisua
      • 12. Erronka: Partekatu… eta parte hartu
    • Elikagaien xahuketaren aurkako astea (2019)
  • TRESNAK
    • Ekimenen Mapa
    • Aprobetxamendu-errezetak
    • Errazio-kalkulagailuak
    • Ikus-entzunezko tresnak
    • Argitalpenak
  • BERRIAK
  • AHOLKUAK
  • CAS
  • EUS
Mobile Logo
  • CAS
  • EUS
Menu
  • HASIERA
  • ESTRATEGIA
  • PLATAFORMA
  • KANPAINAK
    • Janaria ez da botatzen (2022)
    • 12 Erronka (2020)
      • 1. Erronka: Planifikatu menuak
      • 2. Erronka: Errazio arrazoidunak
      • 3. Erronka: Bertako elikagaiak mahaian
      • 4. Erronka: Erosketa Arduratsua
      • 5. Erronka: Etiketa, zure aliatua
      • 6. Erronka: Zaporea barruan dago
      • 7. Erronka: Zentzuz gorde elikagaiak
      • 8. Erronka: Ez lotsatu, eraman nazazu etxera
      • 9. Erronka: Soberan ez dauden soberakinak
      • 10. Erronka: Berritu eta… On egin (berriz)!
      • 11. Erronka: Murriztu zure ontziaren pisua
      • 12. Erronka: Partekatu… eta parte hartu
    • Elikagaien xahuketaren aurkako astea (2019)
  • TRESNAK
    • Ekimenen Mapa
    • Aprobetxamendu-errezetak
    • Errazio-kalkulagailuak
    • Ikus-entzunezko tresnak
    • Argitalpenak
  • BERRIAK
  • AHOLKUAK

Slide 2. ERRONKA
ERRAZIO ARRAZOIDUNAK

Slide KALKULATU PERTSONAKO ANOA EGOKIA Janari gehiegi prestatzea da elikagaiak xahutzeko arrazoirik ohikoenetako bat. Askotan, janari gehiegi prestatzen dugu behar beste janari ez izateak kezkatzen gaituelako edo otordu baterako behar dugun elikagai-kantitate egokia kalkulatzeko zalantzak ditugulako, pertsona kopurua, adina, beharrizan-nutrizionalak eta abar kontuan hartuta. Ezagutu gure
ERRAZIO KALKULAGAILUAK
Anoak behar bezala planifikatzea lagungarria izango da elikagai gutxiago xahutzeko eta dieta askotariko, osasungarri eta orekatua dugula ziurtatzeko. Soberakinik ez izateko, garrantzitsua da produktuak neurtu edo pisatzea eta prestatuko ditugun kantitateak erabiliko ditugun errazioetara egokitzea. Errezeta bat badugu eta baskularik ez badugu, errezetako gramoak etxean erabiltzeko neurrietara egokituko ditugu, lana errazagoa izan dadin.

Helduen errazioen kalkulagailua

Umeen errazioen kalkulagailua

Slide KONTUAN IZAN DESBERDINAK GARELA Kalkulagailuko anoen neurria “batezbesteko neurria” duen pertsona batek jan beha duen elikagai bakoitzeko kantitatearen araberakoa da. Erabiltzaile bakoitzak kontuan hartu beharko du prestatuko dituen elikagaiak norentzat izango diren. Gutako bakoitzak beharrizan desberdinak ditu nutrizioari dagokionez, adinaren, eguneko jarduera-mailaren eta generoaren arabera. Adibidez, haurrei kantitate txikiak zerbitzatzeko gomendatzen dizuegu, haien neurrira egokituta, eta, hala ere gose badira, errepikatzeko aukera eman.

Slide GIZARTEKO OHITURAK ALDATZEA Gizarte- edo kultura-arau eta -ohiturek eragina dute egunero egiten ditugun gauzetan, nahiz eta horietan kontzienteki ez pentsatu. Kultura-elementu horietako batzuek eragina dute gure ustez zerbitzatu behar ditugun elikagaien kopuruetan; horren eraginez, askotan, elikagaiak soberan gelditzen dira, eta, kasu askotan, soberakin horiek zaborrontzira doaz zuzenean. 1. ERRONKA_ikusi "Gonbidatuek mahaian jateko asko dagoela senti dezaten nahi dut”

“janari asko zerbitzatzen ez badut, jendeak pentsa lezake zuhurkeriatan nabilela"

"ez dut familiak goserik pasatzerik nahi"
Ezagun egiten zaizu? Beharrezkoa da gizarteko arau horiek errealitatea islatzen duten ohitura bilakatzea: askotan, ez dugu uste dugun beste janari jan edo prestatu behar.

Eta, edonola ere, janaria soberan gelditzen bada, gauza asko egin daitezke: izoztu, beste osagai batzuekin konbinatu hurrengo egunerako beste plater bat sortzeko, auzokideekin partekatu... 1. erronkan hainbat trikimailu eman genizkizun:

Slide ERRAZIOAK KALKULATZEKO BESTE MODU BATZUK Nutrizioaren Fundazio Britanikoak Anoak modu orekatuan kalkulatzeko gida argitaratu zuen; tresna horrek osatu egiten zituen Britainiar Gobernuak “plater osasungarria” izenekoaren bidez emandako gomendioak, kontsumitzaileei erakuste aldera nola neurtu behar zituzten elikagaiak errazioak banaka prestatzeko, neurtzeko eskuak erabiliz. ERRAZIOAK NEURTZEKO ESKUAK ERABILI_elika fundazioa Informazio gehiago hemen:

Slide PDF formatuan
fitxa deskargatu

Slide ZEURE ESPERIENTZIAK GEHITU www.zerodespilfarro.eus webgunean, tresnak, tailerrak eta abar argitaratuko ditugu hilez hil, baita elikagaien xahuketari aurka egiteko helarazten diguzuen beste edozein ekimen ere. Nirearen webgunean (www.nirea.eus) fokua elikagaien eta gure sektore primarioaren balioan jarriko dugu: baserritarrei, sasoiko elikagaiei, tokiko azokei, landa-inguruneko esperientziei eta abarrei buruzko informazioa argitaratuko dugu. Har ezazu parte! #0despilfarrourtea Jarrai ezazu erronka gertutik #0despilfarrourtea traolarekin eta zuk hautatutako beste espezifikoren batekin; eta erabil itzazu zuk ere sare sozialetan zure ekimenak ikusarazteko.

Kontaktua · Cookiak · Lege-oharra

--

--

--

Weborri hontako dokumentu eta materiale guztiak ELIKA Fundazioarenak dira, eta hauen erreprodukzioa ondorengo lizentziaren pean dago araututa: CC BY-NC-SA 4.0

  • Login
  • Izen-ematea
Pasahitza ahaztuta?
Cookie Baimenak Kudeatu
EUS / CAS
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Funtzionalak
Nahitaezkoak
Biltegiratzea edo sarbide teknikoa behar-beharrezkoa da abonatuak edo erabiltzaileak esplizituki eskatutako zerbitzu espezifiko bat erabili ahal izateko, edo komunikazio bat komunikazio elektronikoen sare baten bidez transmititzeko helburu bakarrarekin.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estatistikoak
Biltegiratzea edo sarbide teknikoa, estatistika-helburu anonimoetarako soilik erabiltzen dena. Errekerimendurik gabe, interneteko zerbitzuen hornitzaileak borondatez betetzea, edo hirugarren baten erregistro gehigarriak, helburu horretarako bakarrik biltegiratutako edo berreskuratutako informazioa ezin da erabili hura identifikatzeko. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Biltegiratze teknikoa edo sarbidea beharrezkoak dira erabiltzaile-profilak sortzeko, publizitatea bidaltzeko edo erabiltzailea webgune batean edo antzeko marketin-helburuekin hainbat webgunetan arakatzeko.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Kudeatu
{title} {title} {title}